CHP’den Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru… Gökhan Günaydın: “TBMM Şirketlerin Karı İçin Çalıştırılırsa AYM’ye Geliriz”

24.04.2024

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Anayasa Mahkemesi’ne Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun iptali ve hükümlerinin yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin başvurunun ardından AYM binası önünde açıklamalarda bulundu. CHP’li Günaydın, şunları dile getirdi:

“İlgili yasa 1 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yasanın içeriğinde hem sağlık çalışanları hem de yurttaşlarımız açısından son derece sakıncalı hükümler var. Bu bağlamda biz önce sağlıkla ilgili Genel Başkan Yardımcımız, Gölge Sağlık Bakanımız Sayın Zeliha Aksaz Şahbaz, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Sağlık Komisyonu Başkanımız Sayın Profesör Doktor Kayıhan Pala ve ilgili tüm arkadaşlarımızla birlikte ilgili meslek kuruluşlarından da görüş almak suretiyle gerekli hazırlıkları yürüttük. Bu çerçevede hazırlanan dilekçe bugün itibarıyla, yani 1 Mayıs'taki son tarihinden önce Anayasa Mahkemesi'ne teslim edilmiş oldu."

CHP’nin ilgili maddelerden hangilerinin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istediğini sosyal medyadan duyurduğunu anımsatan CHP’li Gökhan, şöyle devam etti:

“Örneğin ilaç başta olmak üzere çeşitli tıbbi ürün imal edecek kişilerde aranacak şartların bilimsel bir ölçüt aranmaksızın Sağlık Bakanlığı'nca, yani idarece belirlenmesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşıdık. Çok daha önemli bir konu var arkadaşlar; ilaçların ruhsatlandırılıp piyasaya sürülmeden önce denetlenmesini sağlayan hükümler, büyük ilaç şirketlerinin talepleri doğrultusunda ve halk sağlığını tehlikeye atacak biçimde yürürlükten kaldırıldı. Biz bunu da mahkemeye taşıdık. Aynı zamanda ilaç üretimi ve piyasaya arz yapacak kişilerin ruhsatname alabilmek için Sağlık Bakanlığı'na sunduğu dilekçeler üzerinde yapılacak inceleme süresinin teşebbüsler arasında rekabeti ihlal edecek kadar belirsiz olması, bunun yanında insan üzerinde bilimsel deney yapılmasına ilişkin usul ve esasların idarece keyfi biçimde ve bilimsel ölçütler dışlanarak yapılması; tıp ve diş hekimliği fakültelerinde istihdam edilen öğretim elemanlarının, diş hekimlerinin, hekimlerin, sağlık meslek mensuplarının alacağı ek ve destek ödemelerinin haklarında tesis edilecek disiplin işlemlerinin, imzalayacakları sözleşmelerin, geçici görevlendirmelerin usul ve esaslarının Sağlık Bakanlığı tarafından kanunilik ilkesi, angarya yasağı ve üniversitelerin özerkliği hilafına takdir edilmesi gibi hususları biz bugün Anayasa Mahkemesi'ne taşımış bulunuyoruz.”

CHP’li Günaydın, TBMM’de halk yararına ve kamu yararına düzenlemeler yapılırsa CHP’nin destek vereceğini kaydetti. Günaydın, şunları ifade etti:

“Ancak kamu yararına, yurttaş yararına yalnızca bazı şirketlerin kârlarını maksimize etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi çalıştırılırsa, Cumhuriyet Halk Partisi bunların tamamının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne gelmeye devam edecektir. Bizim buradaki varlığımız yurttaşın güvencesidir.”